Colectia mea de bancnote aici:
colectiadebani.blogspot.ro

joi, 2 februarie 2017

Poveştile banilor - Rublele lui Brut

Sergei Arkadevici Brut (1864-1914), a fost unul dintre casierii Băncii de Stat a Rusiei în perioada Imperiului Rus, acesta a fost angajat în 1895 şi în calitatea sa de casier a semnat pe mai multe bancnote ruseşti. Dar Sergei se pare a avea o slăbiciune, era un împătimit al jocurilor de noroc, şi cândva la începutul anului 1914, chiar când mocnea primul război mondial, acesta se pare că a pierdut imense sume de bani la jocuri, foarte mulţi bani fiind bani ai statului. Pierzând toţi banii, şi ajungând sărac, Sergei Arkadevici Brut s-a spânzurat! 
Foarte curând în public a apărut zvonul că bancnotele semnate de Brut, ar purta noroc, mai ales la jocurile de noroc. Ca urmare foarte mulţi jucători dar şi oameni simpli au început să caute aceste bancnote şi să le pastreze asemeni unor talismane. În Petrograd (actualul Sankt Petersburg) capitala de atunci a Rusiei, şi locul desfăşurării acestor evenimente, existau oameni care vindeau mai scump bancnotele semnate de Brut, astfel Banca de Stat a Rusiei a dat un comunicat în 5 februarie 1915 prin care spunea "În ciuda speculatorilor, Banca de Stat încă produce bancnote cu el (semnătura lui Brut) şi le distribuie sau încasează fără nici o copeică în plus".
Bancnotele semnate de Brut au fost o legendă în epocă, fiind menţionate în mai multe opere literare ale vremii, dar astăzi sunt accesibile tocmai datorită faptului că lumea le-a pastrat. Bancnotele au o caracteristică, prezintă pliuri accentuate pe lungime si lăţime, din cauza păstrării lor in portofele.


Exemplu de bancnotă semnată de Brut
1 Rublă 1898
Semnături:
Guvernator: Sergei Ivanovici Timaşev
Casier: Sergei Arkadevici Brut


Semnătura lui Brut în detaliu

surse:
 https://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%91%D1%80%D1%83%D1%82%D0%BE%D0%B2%D1%81%D0%BA%D0%B8%D0%B9_%D1%80%D1%83%D0%B1%D0%BB%D1%8C
 http://ejeweek.ru/show_item.php?id=98
 http://statehistory.ru/2230/Schastlivyy-rubl-kassira-Bruta/
 http://www.dengi-info.com/interesting_money/?nid=24

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

RSS Feed

Siteuri partenere:

BannerFans.com
BannerFans.com
BannerFans.com